Eten

De Indiase keuken bestaat uit verschillende keukens. De vele etnische, maatschappelijke en religieuze bevolkingsgroepen beïnvloeden

de Indiase keuken. In de Indiase keuken is er ook sprake van religieuze invloed. De moslims beschouwen het varken als onrein, daarom zullen zij nooit varkensvlees eten.  Volgens het Hindoeïsme is de koe een heilig dier, dus zij zullen nooit een koe eten. Ook er zijn ook vele hindoes die helemaal geen vlees eten en daarom zijn ook veel Indiase gerechten vegetarisch.

          Er is grote verschillen tussen de Indiase keuken en de Nederlandse keuken, maar er zijn ook vele overeenkomsten. Er wordt veel gebruikt gemaakt van producten die we in de Nederlandse keuken ook weer terug vinden. Zoals verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten, specerijen en verse kruiden die tot garam masala's (kerriemengsels) gemalen worden.

          Van streek tot streek zijn er ook verschillen in de Indiase keuken. Want de garam masala kan per streek en per gerecht verschillen. Typische Indiase gerechten zijn curries, tandoori's etc.

            In India is het een traditie om alleen met je rechterhand te eten, want de linkerhand wordt als onrein beschouwd.

 

 

 

Hier een paar typisch Indiase gerechten

 

Naanbrood (vier kleine broodjes):
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 150 gram yoghurt (ik heb volle gebruikt)
– 1 flinke snuf zout
– 1 snufje zwarte peper
– 1 flinke scheut olie
– 1 flinke teen knoflook

En zo doe je het:
– Eerst even de knoflookolie! Meng de olie met de stukjes knoflook en een snuf peper en zout. Zet even weg.
– Zeef het zelfrijzende bakmeel boven een kom en meng met de yoghurt en een flinke snuf zout.
– Kneed tot een elastische, zachte bal en verdeel deze bal in vier kleinere balletjes.
– Leg een stukje bakpapier op je aanrecht en bestrooi met een klein beetje zelfrijzend bakmeel.
– Druk er een balletje op en rol uit tot een dun naanbrood.
– Verwarm een droge koekenpan op hoog vuur en leg er een naanbrood in.
– Besmeer de bovenkant met wat knoflookolie. Bak ongeveer twee minuten en draai dan om. Bak deze kant nog ongeveer een minuut.
– Herhaal tot je vier naanbroodjes hebt.

 

 

 Naanbrood met viscurry

2 pakjes naanbrood met gedroogde tomaatjes (pak a 2 stuks)

 

Ui pellen en snipperen. Paprika wassen, schoonmaken en in stukjes snijden. Kabeljauw in stukjes van 2 à 2 1/2 cm snijden. In braadpan olie verhitten. Paprika en ui toevoegen en ca. 2 minuten fruiten. Zakjes korma curry toevoegen en ca. 1 minuut meebakken. 400 ml water al roerende toevoegen. Sperziebonen toevoegen en geheel ca. 3 minuten op laag vuur laten sudderen. Vis toevoegen en nog ca. 5 minuten zachtjes laten koken. Curry serveren met naanbrood.

 

 

(serveer deze viscurry met het bovenstaande recept voor naanbrood of kant en klaar naanbrood)

Maak jouw eigen website met JouwWeb